Kavaliri

150

Novi album Kavalira drži se stare i provjerene, uspješne formule, na tragu njihova prethodna četiri studijska albuma, sa etno glazbom autohtonog bednjanskog dijalekta, jednog od bisera kajkavske govorne baštine, kao takvog pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a i UNESCO-a. Dvadeset i jedna skladba na ovom albumu, presjek je njihova rada u zadnjih nekoliko godina, sa naglaskom na brojne suradnje i festivalske izvedbe u kombinaciji s Revijskim orkestrom HRT pod ravnanjem dirigenta Siniše Leopolda, ujedno i umjetničkog direktora festivala Kajkavske popevke u Krapini.

Glazbeni sastav Kavaliri vlastitim glazbenim izričajem njeguje tradicijsku kulturu svog kraja – Bednje. Prošlost se ocrtava u sastavu glazbala koje koriste, a koji je moguće na prostoru Hrvatskog zagorja pratiti unatrag više od stotinu godina : prva i druga violina na kojima se izvodi melodija, treća koja svira pratnju (kontra), bas (koji se najčešće svira gudalom) i cimbal. No najveća povezanost s tradicijom i krajem ocrtava se u korištenju lokalnog bednjanskog govora, koje su autori, većinom članovi sastava čija se jezgra okupila 1996.g. u Kulturno umjetničkom društvu „Franjo Sert“ Bednja, crpili iz iskustva starijih izvođača Zvonka Češnjaja i Mije Dravinskog. Od tada djeluju samostalno kao sastav koji se repertoarom na lokalnom govoru pojavljuje u raznim prigodama i na raznim pozornicama diljem Hrvatske, a izdali su i četiri samostalna albuma : Baurico, Prelijepi moj kroj, Pelnico te Nujlijepši kemauček svieto. U čitavom tom razdoblju glazbeni sastav Kavaliri predstavlja Općinu Bednja i bednjanski govor širom lijepe naše, ali i izvan same domovine, te su tako česti gosti izvođači na nastupima u Sloveniji, Bosni i Hercegovini , Njemačkoj, pa čak i za naše iseljenike u Kanadi.

​ Sa ovog albuma možemo izdvojiti naslovnu popevku Šuoštor, kao i njihov veliki hit Baurico, jer su obje pjesme obrađene u malo drukčijem maniru, s elementima hip-hopa ili rapa, naravno uz nezaobilazni etno aranžman; ili popevku Na Verškevemu briegu, koju su Kavaliri obradili u klapskom ruhu u suradnji s višestrukim dobitnicima Porina – Kvartetom Gubec. U suradnji sa vokalnim Kvartetom Gubec u 2012.g. osvojena je i diskografska nagrada „Porin“ za najbolju folklornu skladbu sa pjesmom „Pod brajde“ autora Rajka Suhodolčana u zajedničkom koncertu s Tamburaškim orkestrom HRT u Lisinskom, koja se također nalazi na ovom albumu, kao i dvije pjesme s Krapinskog festivala: Zogerje i Zogerko i Vyžgi prijautelj, koje su izvedene u suradnji s Revijskim orkestrom HRT, što sve skupa stvara jedan pomak kajkavske etno glazbe prema drukčijim glazbenim pravcima, ne stvarajući pritom nikakav odmak od tradicije i autohtonog izričaja bednjanskoga kraja. Uz goste, već spomenuti Kvartet Gubec, Davora Dretara – Dreleta, Vida Baloga, Adama Končića, Adalberta Turnera – Jucija, Sinišu Miklaužića, Filipa Mikšu i Revijski orkestar HRT, novi album Kavalira svim će ljubiteljima izvorne kajkavske folklorne glazbe pružiti vrhunski užitak.

2014. g. album Kavalira – Šuoštor je nominiran u dvije kategorije za diskografsku nagradu Porin i to:

– najbolji album folklorne glazbe
– najbolja folklorna pjesma (Šuoštor)

A… Porina dobivaju Kavaliri iz Bednje za najbolji album folklorne glazbe – album Šuoštor u izdanju SBS Music iz Krapine