Kvartet Gubec

81

U želji očuvanja glazbenog nasljeđa hrvatskog kajkavskog kulturnog izričaja i njegovanja pjesama mnogih znanih i neznanih autora pisane riječi iz bliže nam i dalje prošlosti, skupina umjetnika i zaljubljenika u kajkavsku baštinu, te privrženika popevke i običaja sjeverozapadne Hrvatske, odlučili su višeglasnim pjevanjem (koje se već rijetko čuje, osim u iznimnim prilikama «gda se muži v kleti okupiju»), stvoriti sastav po uzoru na negdašnje kvartete «4 M» ili «Studio». Kvartet Gubec osnovan je 2004.g. upravo stoga da bi te «popevkice srca» koje su nekada bile veoma popularne, sačuvali od starenja i zaborava.

U nastanku kvarteta bila su tri glumca, člana zagrebačkog kazališta «Komedija»: Adam Končić, Vid Balog i Adalbert Turner Juci te zagorski kantautor i producent Rajko Suhodolčan. Kvartet Gubec je sudjelovao sa mnogim poznatim izvođačima u snimanju mjuzikla posvećenog Majci Božjoj Bistričkoj autora Zrinka Tutića i Željka Pavičića, koji bi trebao biti uprizoren u kazalištu «Komedija», a već je izdan i cd sa songovima pod etiketom Croatia Recordsa. Tijekom 2008. g. Kvartet Gubec mijenja postavu pjevača, tako da zbog glumačkih obaveza i prezauzetosti izlaze Vid Balog i Adam Končić, a kvartet dobiva dva nova člana – tenora Vinka Ančića iz zbora kazališta Komedija i baritona Željka Grozaja, solistu poznatog sastava Fakini. U toj novoj postavi dečki prvi put nastupaju na «Božiću u Ciboni 2008», uz pratnju Big banda HRT pod ravnanjem maestra Zdravka Šljivca, sa pjesmom»O Betleme grade slavni», te na dočeku Nove 2009. g. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Nakon što je iz sastava izišao Adalbert Turner – Juci, od prosinca 2o13. g. na njegovo mjesto u Kvartetu Gubec došao je Robert Mikša koji nastupa kao bas-bariton.

Uspjeh koji su dečki postigli svojim albumom prvijencem i popularnost koju su stekli šarmantnim nastupima i višeglasnom popevkom, dao im je mogućnost da svoje koncerte daju širom lijepe naše, čak do Gruda u Hercegovini, gdje se zbilja rijetko izvodi kajkavska popevka, a nastupaju i u Rijeci, u tvrđavi Revelin u Dubrovniku, na dodjeli Zelenog i Plavog cvijeta turizma u Cavtatu, zatim na Festivalu klapa u Omišu, «Melodijama Podravine i podravlja» u Pitomači, festivalu «Zlatne žice Slavonije» u Požegi, «Kastafskom kulturnom letu», «Kajkavskim popevkama» u Krapini, «Zagrebfestu» itd.

Kvartet Gubec je bio nominiran u tri kategorije, a dobitnik je diskografske nagrade PORIN koja se održavala u Makarskoj , u kategoriji za najbolji album folklorne glazbe za 2007. godinu (Ak sem ti srčeko ranil), što je uživo prenosila HRT-a u mjesecu travnju 2007.g. Nakon izlaska njihova albuma pod nazivom «Ak sem ti srčeko ranil» u prosincu 2006. godine naglo je porastao interes za zagrebačku starogradsku i zagorsku kajkavsku popevku, pa je stoga Kvartet Gubec nastupao u svim relevantnim glazbenim emisijama koje prate domaću glazbu: od «Narodnog veselja» i «Rubala Show-a» na Z1, «Nad lipom 35» na Novoj TV do emisija na HRT-u: «Svirci moji», «Božića u Ciboni», «Novogodišnjeg programa na HTV», Koncerta tamburaškog orkestra za Novu godinu u HNK, dodjele diskografske nagrade «Porin» pa sve do kviza «Uzmi ili ostavi», «Bingo Show»-a, «Škrinjice», «Lijepom našom», «Radni ručak», «U istom loncu», «Volim nogomet», «Dobro jutro Hrvatska», na dodjeli „Zlatne kune“ HGK itd. Suradnja sa Tamburaškim orkestrom HRT-a i Sinišom Leopoldom veoma je plodna i uspješna, pa su u zadnjih nekoliko godina zajednički odrađeni mnogi uspješni nastupi, od toga nekoliko u studiju «Bajsić» na HTV-u, snimljena je pjesma «Zagrebački vodič» za radio Sljeme, a za potrebe narodne redakcije Hrvatskog radija snimaju se setovi narodnih pjesama u studiju «Mozart»na HR-u.

2007. godine (u mjesecu rujnu), održan je gala koncert Kvarteta Gubec u velikoj dvorani Lisinski uz goste: Dragu Diklića, Marka Novosela, Gabi Novak i Arsena Dedića, koji su uživo prenosili Radio Sljeme i HRT Plus, a snimka je kasnije emitirana i na Prvom programu HTV-a. Zbog uspješnosti i posjećenosti koncerta (karte rasprodane za četiri dana), Kvartet Gubec obećao je svojoj vjernoj publici da će svake godine održati jedan koncert.

2008. godine održan je još jedan uspješan koncert u velikoj dvorani Lisinski u utorak 9. prosinca u 20.00 sati, ovaj puta uz podršku Zagorskog lista, Radija Sljeme i redakcije narodne glazbe HR-a, a uz kvartet Gubec u njemu su sudjelovali i drugi eminentni izvođači kajkavskih popevki iz svih regija koje njeguju kajkavsku glazbenu baštinu: teta Liza s tamburašima iz Donje Dubrave, Ivica Pepelko i T.S. Fakini, Željko Sesvečan i T.S. Prava stvar, Radek Brodarec, Kavaliri, te posebna gošća Jasna Zlokić, koja je sa «Gupcima» otpjevala njihovu zajedničku popevku sa Kajkavskih popevki 2008. pod nazivom «Najslajše tu senjam».

2009. godine koncert Kvarteta Gubec održao se u nedjelju 8. studenog u 20.00 sati, pod nazivom «Kvartet Gubec i pajdaši», također u velikoj dvorani Lisinski. Taj je koncert ujedno bio i promocija njihovog drugog nosača zvuka s mnogim prekrasnim kajkavskim vječnim melodijama, a pod nazivom «Oko jene hiže». Također su bili pozvani i gosti – poznata i etablirana imena hrvatske estrade: Đani Stipaničev, Danijela Pintarić, Adam Končić, Vid Balog i Davor Dretar Drele, bednjanski Kavaliri, a sve to uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-e po ravnanjem dirigenta Siniše Leopolda.

Već desetak godina «Gupci» uspješno sudjeluju na festivalu Kajkavskih popevki u Krapini, Zlatnim žicama Slavonije u Požegi. U studenom 2009. počinje suradnja sa tekstopiscem Tomislavom Baranom, a plod te suradnje okrunjen je nastupom na «Zagrebfestu» s pjesmom «Zagrebačka puca», za koju je skladbu napisao Rajko Suhodolčan, a aranžman Josip Cvitanović i koja osvaja prvu nagradu publike za skladbu i prvu nagradu žirija za aranžman..

U studenom 2009. g. u prodaju je pušten i drugi nosač zvuka Kvarteta Gubec – «Oko jene hiže», nazvan po poznatoj skladbi Arsena Dedića i Drage Britvića. Receptura ostaje ista kao i na prvom, dakle, na albumu se nalazi petnaestak dobro znanih, tradicionalnih i autorskih kajkavskih popevki iz svih krajeva gdje se govori kajkavskim narječjem poput: «Moj angelek», «Tak mala ti je ruka», «Spoved», «Zadnji fijaker» Stjepana Mihaljinca i Drage Britvića, koju je davno tako dobro izvodio pokojni Viki Glowatzky, podravsko-međimurske «Snočka sam ti draga pod oblok dohajal» i «Dremle mi se, dremle»,zatim, s festivala kajkavske popevke – «Tancaj, tancaj» te poznata popevka, «Na Sleme», koju je nekad izvodio Radek Brodarec, splet narodnih, samoborskih i varaždinskih popevki i još mnogo toga lijepog iz kajkavske pjesmarice i dobro znanog repertoara naših starih.

U travnju 2010. Kvartet Gubec je s albumom „Oko jene hiže“ po drugi puta nominiran za diskografsku nagradu Porin u kategoriji za najbolji album folklorne glazbe, a 15. svibnja na dodjeli nagrade u Biogradu, Gupci nakon tri godine od svog prvog Porina uzimaju i drugi kristalni kipić u istoj kategoriji (najbolji album folklorne glazbe). Na dodjeli nagrade Status HGU-a u Rijeci u mjesecu travnju, Željko Grozaj, član kvarteta, dobio je još jedno priznanje – nagradu Status za najboljeg instrumentalistu u kategoriji folklorne glazbe – tamburica (nominiran s albuma Oko jene hiže – Kvarteta Gubec). Važno je napomenuti da su obje nagrade dodijeljene od strane struke, dakle, glazbenika.

U studenom 2010. Gupci održavaju koncert u Lisinskom pod nazivom Tribute to 4 M, zajedno sa Ivicom Krajačem i legendarnim kvartetom 4M…pod palicom Josipa Cvitanovića uz Revijski orkestar HRT i prijenos na radiju i televiziji, oni izvode najveće hitove 4m-a poput: Idem i ja, Tvoj glas, Charlie Brown, Na riječnoj oblai, Pozdrav svijetu i mn. dr.

U studenom 2011. g. kvartet Gubec izdaje svoj treći nosač zvuka pod nazivom Gupci vu Lisinskom zajedno sa Tamburaškim orkestrom HRT pod vodstvom dirigenta Siniše Leopolda koji je i producent albuma. Album je nominiran za Porin u 3 kategorije i to: najbolji album tamburaške glazbe, najbolja izvedba folklorne glazbe i najbolja pjesma folklorne glazbe. Radi se o snimci koncerta uživo iz koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, na kojoj se nalaze najveći hitovi kajkavske glazbe, poput Suze za zagorske brege, Vužgi, Na Sleme itd. Prva dva albuma bila su nagrađena diskografskom nagradom Porin u kategoriji najboljeg albuma folklorne glazbe, a treći – Gupci vu Lisinskom, nagrađen je Porinom za najbolju folklornu skladbu – Pod brajde (autor Rajko Suhodolčan) u izvedbi Kvarteta Gubec i Kavalira iz Bednje na dodjeli u Rijeci 2012.g.

U listopadu 2015. g. kvartet Gubec , ponovo u suradnji s Tamburaškim orkestrom HRT i dirigentom Sinišom Leopoldom na čelu, izdaje i svoj četvrti nosač zvuka u koprodukciji s HRT, pod nazivom Pozdrav Zagorju, nazivom posvećenim jednom od najvećih i najboljih zagorskih skladatelja i operetnih libretista, ravnatelju i intendantu HNK u Zagrebu i Osijeku između 2 rata – Gjuri Prejcu. Uz naslovnu Pozdrav Zagorju, tu su i Prejčeve legendarne popevke: Vu plavem trnaci i Peharček moj, a na albumu se nalaze još neki autorski uradci novijeg datuma. Na dodjeli diskografske nagrade Porin u Splitu 2016. g. nosač zvuka Pozdrav Zagorju osvaja Porina u kategoriji najboljeg albuma tamburaške glazbe i Gupci sad imaju rijetku priliku za izreći: 4 albuma – 4 Porina!