Rajko Suhodolčan

79

Rajko Suhodolčan je rođen 26. veljače 1964. u Krapini, kao najstariji u obitelji od osmero djece. Iako je uz glazbu od malih nogu, prije profesionalne glazbene karijere prošao je kroz razna zanimanja i radio svakojake poslove (od bauštele do pozornice), pa je tako počeo kao pjevač u rock bandu, a usput (da bi se preživjelo) i kao pomoćni radnik na gradilištu, dostavljač namještaja, zastupnik osiguranja, jedno vrijeme studirao agronomiju na fakultetu u Zagrebu, radio kao crtač reklamnih natpisa, vodič u muzeju, biljeter, barmen u disco clubu, soboslikar, imao obrt za čišćenje, prijevoz i dostavu, kasnije je bio  pjevač i kontraš u tamburaškom sastavu, pa konobar,  radijski urednik i tehničar, komercijalist u marketingu, trgovački putnik, imao je i vlastitu trgovinu obućom i tekstilom, jedno vrijeme bio je ugostitelj i držao ugostiteljski lokal sa živom glazbom, pisao članke za novine, organizirao koncerte i druge manifestacije, uređivao glazbene tv emisije i video spotove, pisao i producirao glazbu za sebe i druge izvođače i sve to vrijeme pjevao i svirao, a danas je osnivač i vlasnik audio-video izdavačke etikete SBS Music, koja je se bavi audio video produkcijom i nakladništvom kajkavske narodne i zabavne glazbe, sastava i izvođača. Za svoja glazbena izdanja Rajko Suhodolčan kao autor, izvođač ili producent, kroz dosadašnje umjetničko djelovanje skupio ukupno 14 nominacija za glazbenu nagradu Porin, od čega 5 statua Porina stoji u njegovim vitrinama kao trajno vlasništvo.

Osnovnu i srednju školu odgojno-obrazovnog smjera završio je također – u Krapini, gdje i danas živi i radi kao profesionalni glazbenik i producent. Oženjen je suprugom Zdenkom s kojom ima dvije kćeri: Klaru – magistricu Politologije na Fakultetu Političkih znanosti u Zagrebu i Barbaru – magistricu muzike i solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Lidije Horvat Dunjko.

Glazbom se bavi još od malih nogu. Pjeva i svira u KUD-u Ilirci u Krapini, a kasnije u folkloru, pa onda (od početka osamdesetih), nastupa u raznim rock bandovima (Atentatori na sluh, Garaža 39, Stella) kao vokalni solist. Sa grupom Stella godine 1985. radi prve profi snimke s kojima pobjeđuju na Demo X-u, najvećem natjecanju mladih rock sastava iz čitave bivše države (godinu dana ranije pobjednik je bio Psihomodo pop), pa sredinom osamdesetih snimaju 3 pjesme i za tadašnji Jugoton, a 1989. izlazi im prva LP ploča za izdavačku etiketu Suzy. Tijekom devedesetih napušta rock glazbu i posvećuje se narodnoj i zabavnoj glazbi. Tekstopisac je i skladatelj. Piše stihove na hrvatskome standardu i kajkavskome izričaju, uglazbljuje, te ih vokalno interpretira. Objavljuje u časopisima i festivalskim zbornicima. Član je Hrvatsko-zagorskog književnog društva. Uvršten je u zbornike Prvi susret zagorskih pjesnika (Zelenjak-Kumrovec, 2001.) i Drugi susret zagorskih pjesnika (Klanjec, 2002.), Hrvatsko-zagorski književni zbornik (Klanjec, 2004.) i Hrvatsko-zagorski književni zbornik (Klanjec, 2007.), Hrvatsko-zagorski književni zbornik (Klanjec, 2014.), Hrvatsko-zagorski književni zbornik (Klanjec, 2017.), a uskoro mu izlazi i prva samostalna zbirka uglazbljenih kajkavskih tekstova, sa notnim zapisima pod nazivom “Zagorje vu srcu”.

Sudjeluje na brojnim glazbenim festivalima: Hrvatskom radijskom festivalu, Festivalu kajkavske popevke u Krapini, Šibenskoj šansoni u Šibeniku, Zagorskoj krijesnici u Krapini, Festivalima radija Kaj ; Pjesma i tambura i Pjesmom do srca, Zagrebfestu i Chansonefestu u Zagrebu, Melodijama Podravine i Podravlja u Pitomači, Igrajte nam mužikaši u Bedekovčini, Zlatne žice Slavonije u Požegi i Kutjevu, Brodfestu u Slavonskom Brodu, Kre Mure i Drave u Prelogu, Centrum Mundus festu u Ludbregu, MEF-u u Čakovcu, Festivalu klapa u Omišu i drugdje. Surađuje i piše skladbe za višeglasne vokalne sastave poput Kvarteta Gubec, Fiola iz Gornje Stubice, klape Bistrica iz Marije Bistrice i Okteta Kaj iz Huma na Sutli.

Kao autor teksta i glazbe surađuje sa mnogim glazbenim imenima hrvatske estrade: Kvartet Gubec, Slavonske lole, Prva liga, Igor Delač, Miroslav Škoro, Đani Stipaničev, Davor Radolfi, Zdravko Škender, Alen Nižetić,Jasna Zlokić, Lepi cajti, Dečki z bregov, Kavaliri, Savski valovi, Gordana Ivanjek, Mladen Hitrec, Podvinčani, Mirjana Bajzec, Melita Bručić,  Estam, Podravski mužikaši, Željko Sesevečan, Bojan Kodrič i dr. Autor je oko dvjestostotinjak skladbi na vlastite i tuđe tekstove, koje se uspješno izvode na tv i radio postajama širom lijepe naše. Popularni je izvođač i producent brojnih sastava i solista.

Jedan je od utemeljitelja (voditelj i producent), legendarnog Kvarteta Gubec ( Krapina, 2004.), koji je 2007. godine imao 3 nominacije za glazbenu nagradu Porin u  tri kategorije narodne glazbe, a i osvojio Porina za najbolji album folklorne glazbe (Ak sem ti srčeko ranil) u 2006. godini. To je prvi zagorski Porin otkako postoji ta nagrada.

Godine 2010. drugi po redu album Kvarteta Gubec pod nazivom -Oko jene hiže, opet je nominiran za Porina u kategoriji za najbolji album folklorne glazbe, pa 15. svibnja na dodjeli nagrada u Biogradu Gupci ponovo osvajaju Porin za najbolji album folklorne glazbe u 2009. u istoj kategoriji, kao i tri godine ranije.

U travnju 2010. nominirani glazbenik s albuma Oko jene hiže – Željko Grozaj, ujedno i član Kvarteta Gubec osvaja nagradu Status za najboljeg instrumentalistu u kategoriji tamburice (nominiran s albuma Oko jene hiže – Kvarteta Gubec). Važno je napomenuti da su obje nagrade dodijeljene od strane struke, dakle, glazbenika…što znači da kajkavska popevka polako utire svoj ka hrvatskom estradnom nebu.

U studenom 2010. Gupci održavaju koncert u VD Vatroslav Lisinski pod nazivom Tribute to 4 M, zajedno sa Ivicom Krajačem i legendarnim kvartetom 4M…pod palicom Josipa Cvitanovića uz Revijski orkestar HRT i prijenos na radiju i televiziji, oni izvode najveće hitove 4M-a poput:  Idem i ja, Tvoj glas, Charlie Brown, Na riječnoj obali, Pozdrav svijetu i mn. dr.

U studenom 2011. g. Kvartet Gubec izdaje svoj treći nosač zvuka pod nazivom Gupci vu Lisinskom zajedno sa Tamburaškim orkestrom HRT pod vodstvom dirigenta Siniše Leopolda koji je i producent albuma. Album je nominiran za Porin u 3 kategorije i to: najbolji album tamburaške glazbe, najbolja izvedba folklorne glazbe i najbolja pjesma folklorne glazbe. Radi se o snimci koncerta uživo iz koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, na kojoj se nalaze najveći hitovi kajkavske glazbe, poput Suze za zagorske brege, Vužgi, Na Sleme itd. Prva dva albuma bila su nagrađena diskografskom nagradom Porin u kategoriji najboljeg albuma folklorne glazbe, a treći  – Gupci vu Lisinskom, nagrađen je Porinom za najbolju folklornu skladbu  – Pod brajde (nagrađen autor Rajko Suhodolčan) u izvedbi Kvarteta Gubec i Kavalira iz Bednje na dodjeli u Rijeci 2012. g.

 1. godine Rajko Suhodolčan izdaje svoj autorski album –  Zagorje vu srcu, te za isti dobiva 3 nominacije za Porin u 3 kategorije folklorne glazbe – najbolji album, najbolja pjesma i najbolja izvedba folklorne glazbe.
 2. godine u nakladi SBS Music izlazi album Kavalira iz Bednje – Šuoštor, gdje je autor naslovne skladbe Rajko Suhodolčan, koji je ujedno i producent cijelog albuma za koji Kavaliri dobivaju Porin u kategoriji najboljeg albuma folklorne glazbe, a na dodjeli u Zagrebu 2014.g. nagradu primaju Kavaliri kao izvođač i Rajko Suhodolčan kao producent.
 3. godine Kvartet Gubec , ponovo u suradnji s Tamburaškim orkestrom HRT i dirigentom Sinišom Leopoldom na čelu, izdaje i svoj četvrti nosač zvuka u koprodukciji s HRT, pod nazivom Pozdrav Zagorju, nazivom posvećenim jednom od najvećih i najboljih zagorskih skladatelja i operetnih libretista, ravnatelju i intendantu HNK u Zagrebu i Osijeku između 2 rata – Gjuri Prejcu. Uz naslovnu Pozdrav Zagorju, tu su i Prejčeve legendarne popevke: Vu plavem trnaci i Peharček moj, a na albumu se nalaze još neki autorski uradci novijeg datuma. Na dodjeli diskografske nagrade Porin u Splitu 2016. g. nosač zvuka Pozdrav Zagorju osvaja Porin u kategoriji najboljeg albuma tamburaške glazbe, pa tako sad i dečki iz Kvarteta Gubec imaju jedinstvenu priliku za izreći: 4 albuma – 4 Porina!
 4. godine – dvama uspješnim koncertima u MD Vatroslav Lisinski, Rajko Suhodolčan obilježava 30-u obljetnicu umjetničkog djelovanja na području Republike Hrvatske
 5. godine Rajko Suhodolčan i klapa Bistrica izdaju zajednički album po nazivom – Popevka i ti, koji biva nominiran za najbolji album pop-folklorne glazbe na dodjeli Porina u Splitu u ožujku 2018.
 6. godine Rajko Suhodolčan u koprodukciji s MENART-om izdaje kompilaciju svojih najvećih hitova, dvostruki album  pod nazivom Moje pjesme, sa po 20 zabavnih i 20 narodnih pjesma koje je napisao u posljednjih dvadesetak godina za sebe i druge izvođače
 7. godine Kvartet Gubec obilježava 15. obljetnicu umjetničkog djelovanja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski pod nazivom – 15 leta Gubec Kvarteta – s vlastitim tamburaškim orkestrom i glazbenim gostima: legendarnim zagorskim kantautorom Ivicom Pepelkom i sopranisticom Barbarom Suhodolčan

Rajko Suhodolčan je dosad  izdao i 13 samostalnih albuma, od toga 12  sa vlastitim skladbama, kao kantautor:

 • „Bohem“  1999. (SBS MUSIC)
 • „Zbog ljubavi“  2002. (SBS MUSIC)
 • „Sjećanje“  2005. (MEMPHIS/SBS)
 • „Pod brajde“  2007. (SBS MUSIC)
 • „Nek se zna“  2010. (SBS MUSIC)
 • „Autorski cd“ 2011. ( SBS MUSIC )
 • „Zagorje vu srcu“ 2012. (SBS MUSIC)
 • “Mešung” 2013. (SBS MUSIC)
 • “Balade” 2014. (SBS MUSIC/MENART)
 • “Senjam te” 2016. (SBS MUSIC/MENART)
 • „Popevka i ti“ 2017. (SBS MUSIC/MENART)
 • „Moje pjesme“ 2018. (SBS MUSIC/MENART)

…i još jedan u izdanju HIT RECORDS-a  u 2008. godini, kada izlazi kompilacijski album  starogradske glazbe «Za jedan časak radosti» u suradnji s VIS-om «Strune»,  harmonikašem Darkom Berovićem, ujedno i producentom , kao i s kolegama glazbenicima  i pjevačima iz ansambla Kazališta Komedija.

Rajko Suhodolčan je samostalni umjetnik, skladatelj i izvođač zabavne i narodne glazbe, redovni član HZSU-a, HDS-a,  HUZIP-a i  HGU-a Zagreb. 

Za svoj rad je primio brojne nagrade i priznanja od kojih ćemo izdvojiti:

 • STATUS 1999.– ZLATNA PLAKETA – nagrada Hrvatska glazbene unije autoru skladbe i stihova za najslušaniju kompoziciju  Hrvatskog Zagorja 1999. («Dobro jutro» -Lepi cajti)
 • PORIN  2007.– nagrada  HDU-e za najbolji album folklorne glazbe «Ak sem ti srčeko ranil» u 2006. godini u izvođenju Kvarteta Gubec, gdje prima nagradu kao izvođač  i  glazbeni producent
 • HRVATSKI RADIJSKI FESTIVAL –  HVAR 2007. – prva nagrada slušatelja i urednika 118 radio postaja autoru skladbe za najslušaniju pjesmu zabavno-narodne glazbe «Srce mi puno radosti» (tekst – Miroslav Škoro), u izvođenju Slavonskih lola
 • KRAPINA 2007. – prva nagrada publike na festivalu Kajkavske popevke za skladbu „Puca je bela“ u  izvođenju Kvarteta Gubec
 • SREBRNA PLOČA  2008. – priznanje HDU-e za srebrnu nakladu albuma na teritoriju Republike Hrvatske za album „Ak sem ti srčeko ranil“ u izvođenju Kvarteta Gubec
 • ZAGREBFEST 2009. – plaketa Hrvatskog društva skladatelja – prva  nagrada publike i slušatelja autoru  najbolje   skladbe  –  „Zagrebačka puca“ na Zagrebfestu  (tekst Tomislav Baran)  u izvođenju Kvarteta Gubec
 • SREBRNA PLOČA  2009. – priznanje HDU-e za srebrnu nakladu albuma na teritoriju Republike Hrvatske za album „Pod brajde“ u izvođenju  Rajka Suhodolčana  i Okteta Kaj
 • ZLATNA PLOČA  2009. – priznanje HDU-e za zlatnu nakladu albuma na teritoriju Republike Hrvatske za album „Ak sem ti srčeko ranil“ u izvođenju Kvarteta Gubec
 • PORIN 2010 – nagrada HDU-e za najbolji album folklorne glazbe „Oko jene hiže“ u 2010. godini u izvođenju Kvarteta Gubec, gdje prima nagradu  kao izvođač i producent
 • SREBRNA PLOČA 2011.- priznanje HDU-e za srebrnu nakladu albuma na teritoriju Republike Hrvatske za album „Oko jene hiže“ u izvođenju Kvarteta Gubec
 • ŠIBENSKA ŠANSONA 2011. – 3. nagrada publike za pjesmu „Probudi se“ (autoru glazbe i teksta), na finalnoj večeri festivala Šibenska šansona u izvođenju Đanija Stipaničeva
 • PITOMAČA 2012. – 2. nagrada publike za pjesmu „Klapska cajka z Podravine“ u izvođenju Kvarteta Gubec i Mladena Medaka Gage
 • PORIN 2012. – nagrada HDU-e za najbolju folklornu pjesmu – „Pod brajde“ s albuma Gupci vu Lisinskom u izvođenju Kvarteta Gubec i Kavalira, gdje prima nagradu  kao autor skladbe
 • SREBRNA PLOČA 2012.- priznanje HDU-e za srebrnu nakladu albuma na teritoriju Republike Hrvatske za album „Gupci vu Lisinskom“ u izvođenju Kvarteta Gubec i Tamburaškog orkestra HRT
 • SREBRNA PLOČA 2012.- priznanje HDU-e za srebrnu nakladu albuma na teritoriju Republike Hrvatske za album „Za srce i dušu“ u izvođenju Podvinčana
 • PORIN 2013. – 3 nominacije za Porin za album : Rajko Suhodolčan – Zagorje vu srcu
 • SREBRNA PLOČA 2013.- priznanje HDU-e za srebrnu nakladu albuma na teritoriju Republike Hrvatske za album „Zagorje vu srcu“ u izvođenju Rajka Suhodolčana
 • PORIN 2014. – nagrada  HDU-e za najbolji album folklorne glazbe «Šuoštor» u 2013. godini u izvođenju Kavalira iz Bednje, gdje prima nagradu kao  glazbeni producent
 • PORIN 2016. – glazbena nagrada  struke za najbolji album tamburaške glazbe «Pozdrav Zagorju» u 2015. godini u izvođenju Kvarteta Gubec i Tamburaškog orkestra HRT, gdje prima nagradu kao  izvođač i glazbeni producent
 • POSEBNO PRIZNANJE HDU 2017. – priznanje Hrvatske diskografske udruge za 30. godišnjicu uspješne karijere i doprinos kajkavskom glazbenom izričaju
 • POVELJA GRADA KRAPINE 2017. – priznanje gradskog vijeća i gradonačelnika za osobita umjetničko – glazbena postignuća, unapređenje kulturnog života i promicanje imena grada Krapine
 • PLAKETA KRAPINSKO ZAGORSKE ŽUPANIJE 2018. – priznanje Županijske skupštine i župana za doprinos ugledu i promociji Krapinsko – zagorske županije u zemlji i svijetu
 • PORIN 2018. – nominacija za najbolji album pop – folklorne glazbe za album Popevka i ti – u izvođenju Rajka Suhodolčana i klape Bistrica